Vse za petje na enem mestu

Blues, soul in jazz petje - šola

Blues, soul in jazz petje - šola

Med glasbeniki popularnih zvrsti glasbe velja rek: ''Če znaš igrati blues, znaš igrati vse.'' Jazz, soul in blues glasba so osnove skoraj vseh popularnih stilov petja. Z njihovim razumevanjem veliko lažje sodelujemo z drugimi glasbeniki, improviziramo, ekspirimentiramo in navsezadnje ustvarjamo svojo glasbo. Lahko bi rekli, da postanemo bolj glasbeno razgledani. 

Več o šoli

Šola blues soul in jazz petja poteka od oktobra do junija. Za učence stare od 14-25 let šola poteka enkrat tedensko po 75 min, za odrasle (25+) pa dvakrat mesečno po 120 min. Da je delo lahko čimbolj učinkovito, v vsako skupino sprejmemo največ 6 pevcev. 

Česa se učimo?

  • Osnove glasbenih zvrsti in spoznavanje pomembnih avtorjev ter obdobij razvoja popularne glasbe

Blues, Gospel, Swing, Bossa nova in Samba, Funk, Soul, Motown, Slovenska popevka, Country, Rock ’n’roll, Pop in Disco. Dotaknili se bomo tudi drugih zvrsti jazz-a, kot so Dixieland, Bebop, Cool jazz, Mainstreem jazz, itd.

  • Urjenje ritma in harmonij

Vsaka od zgornjih glasbenih zvrsti ima svoje ritmične posebnosti, zato bomo vsako vzeli pod ritmični in harmonski drobnogled ter spoznali in se naučili, kako se gibati oz. frazirati v posameznem glasbenem stilu. 

  • Širjenje lastnega repertoarja 

Med preučevanjem določene glasbene zvrsti, bomo zraven spoznavali najbolj znane skladbe, ki so prepoznavne za vsako zvrst posebaj ter skladatelje in znane interprete posamezne zvrsti. Po glasbenih slogih bomo širili svoj repertoar. Vsak pevec bo seveda imel svobodno izbiro pri izboru svojih najljubših skladb posameznega žanra. 

  • Razumevanje besedil ter interperetacija

Čas bomo namenili tudi temi, ki je za pevce zelo pomembna in to je razumevanje besedil ter interpretacija. Pevci bodo dobili znanje, kako interpretirati posamezen stil v okviru ritma in harmonije ter spoznali, koliko svobode v tem ima vsak pevec, da se čim bolj približa svoji avtentični oz. iskreni interpretaciji. 

  • Vokalna Improvizacija “Scat”

Za popularne ameriške glasbene zvrsti je značilna improvizacija, ki se pojavlja v vseh glasbenih zvrteh od gospela in bluesa naprej. Vokalna improvizacija je namenjena predvsem temu, da si vsak pevec razširi znanje slišanja harmonij, ki avtomatično pripomore k boljši in bolj avtentični interpretaciji ter kvaliteti same izvedbe skladbe in celo kasnejšemu skladanju novih skladb. Spoznali bomo “scat”, ki je ime za vokalni jezik improvizacije in se uporablja predvsem v jazzu in bluesu. 

  • Pisanje “Lead Sheeta” 

Lead sheet je oblika glasbene notacije, ki določa bistvene elemente priljubljene pesmi: melodijo, besedilo in harmonijo. Melodija je napisana v notah, besedilo je napisano pod posamezno noto oz. notnim črtovjem ter harmonija je označena s simboli akorda nad notnim črtovjem. Za pevce je zelo dobrodošlo, da se naučijo napisati lead sheet v svoji tonaliteti, kajti s tem si omogočijo in poenostavijo delo in muziciranje z instrumentalisti in ansambli. 

  • Delo z instrumentalisti in ansambli

Vsak pevec si želi peti v živo z ansamblom ali vsaj enim instrumentalistom, vendar velikokrat se zgodi, da ne vedo kako sodelovati in se glasbeno sporazumeti z njimi. Naučili se bomo, kako to početi in seveda, kako svojo interpretacijo, ritem, glasbene ideje ter harmonije obrazložit in napisat za instrumentaliste, da se čim hitreje glasbeno sporazumemo med sabo.

Komu je namenjena šola?

  • Vsem, ki se želite izobraziti oz. pridobiti širse znanje na področju blues, soul in jazz glasbe.
  • Vsem, ki bi si želeli kasneje nadaljevati svoje glasbeno izobraževanje na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani ali Mariboru ter na tujih univerzah ali konservatorijih za popularno in jazz glasbo.  
  • Klasično izobraženim glasbenikom, ki si želijo pridobiti znanje na področju petja jazz in zabavne glasbe. 

Učitelj

Šolo za blues, soul in jazz petje vodi Kristina Oberžan, magistrica jazz petja, pevka, učiteljica petja, avtorica glasbe ter Life Coach. Med leti 2007 -2011 je bila prof. jazz in pop petja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Bila je ena prvih učiteljev v Sloveniji z licenco za poučevanje Speech level singing pevske tehnike. Leta 2014 je bila Vocal coach pri televizijskem projektu Razred talentov.  Več o Kristini...

Pogoji vpisa v šolo za blues, soul in jazz petje

Za udeležbo na šoli blues, soul in jazz petja je zaželjeno poznavanje not ter osnov glasbene teorije. 

Urnik

Šola blues, soul in jazz petja poteka od oktobra do junija v skupini po 6 učencev.

Šola blues, soul in jazz petja (14-25 let) / vsak ponedeljek od 17:00-18:15 (75 min)

Šola blues, soul in jazz petja (25+) / dvakrat mesečno / ponedeljek od 18:15-20:15 (120 min) 

Cenik in prijava

Plačilo za šolo blues, soul in jazz petja je 1-krat mesečno. V plačilo so vključene 4 vaje. V času praznikov in šolskih počitnic, vaje odpadejo in jih v primeru, da v mesecu učenci niso imeli 4 vaj, nadomestimo z drugim terminom. 

Cenik za šolsko leto 2017/2018 - Cenik

Za kakršnakoli vprašanja ali prijavo na šolo pišite na info@natasanahtigal.com ali pokličite 041 240 210. 

Več o pogojih poslovanja

Če vam je celo leto preveč... 

Za vse, ki vam celoletna šola zaradi dolžine programa ne ustreza, nudimo tudi 10-tedenski tečaj blues, soul in jazz petja. - Več o tečaju...

Kristina o sodelovanju z glasbeniki

Ne prezrite

O studiu

Nataša Nahtigal je zdravnica, ki se je v tujini izšolala za poučevanje obvladovanja glasu in petja.

Poslanstvo studia je širiti idejo, da vsak izmed nas v sebi nosi izjemen inštrument, ki se ga s pravimi vajami lahko nauči obvladovati.

Nataša je skrbno izbrala ekipo studia; vsi zaposleni se redno izobražujejo na vseh področjih razvoja ter poučevanja glasu in petja. Naše glavno vodilo je zadovoljstvo učencev in naših učiteljev.